TOXI STRÁNKY
 
Toxi potravín
..TOXI POTRAVÍN
Literatúra
Sylabus
Cvičenia
Prednášky
Semestrálky
Otázky
Názory
Z lavíc
Toxi archív ..TOXI ARCHÍV
Toxi kniha ..TOXI KNIHA
Kontakt ..KONTAKT

Iné projekty ..INÉ PROJEKTY

TOXI NOVINKY

TERATOGENITA ADITÍVNEJ LÁTKY E341

Fosforečnan vápenatý (E341) sa bežne používa ako aditívna látka (regulátor kyslosti, emulgátor a stabilizátor) v potravinách. Účinky tejto látky na vývoj plodu sa skúmali na potkanoch. Samiciam sa podával fosforečnan v dávke 175 mg/kg ž.h. počas 20 dní gravidity. Výsledky ukázali pokles hmotnosti placenty, dĺžky ľavej lakťovej kosti, pravej stehnovej kosti a priemeru hlavy. Aj napriek tomu, že fosforečnan vápenatý podporuje rast kostí, rôzne kovy, ktoré bývajú prítomné v E341, môžu spôsobiť redukciu rastu kostí a ich malformácie (Environ. Toxicol. Pharmacol., roč. 29, 2010, s. 111–116).

KOFEÍN V BOJI S ALZHEIMEROVOU CHOROBOU

Kofeín, ktorý je považovaný za príčinu rôznych zdravotných problémov, sa v súčasnosti javí ako možný ochranný a dokonca liečebný faktor Alzheimerovej choroby. V štúdii s transgénnymi myšami, ktoré prijímali strednú dávku kofeínu ekvivalentnú 5 šálkam kávy za deň, sa dokázali ochranné účinky kofeínu pred vývojom inak istej poruchy poznávania a klesla tiež hladina beta amyloidu v hipokampe. Hromadenie beta amyloidu v mozgu je kľúčovým znakom Alzheimerovej choroby. Kofeín redukuje enzýmy potrebné pre tvorbu beta amyloidu. V experimentoch sa ďalej skúmal vplyv kofeínu na myši, u ktorých sa už prejavili poruchy poznávacích procesov. Kofeín sa podal v pitnej vode 18-19 mesačným myšiam (porovnateľné so 70 ročným človekom), ktoré mali poruchu pracovnej pamäte. Po 4-5 týždňoch podávania sa u týchto myší prejavila neobyčajne lepšia pracovná pamäť než u kontrolných myší, ktoré nedostávali kofeín. Tieto myši s prídavkom kofeínu mali tiež redukovanú depozíciu beta amyloidu v hipokampe (pokles o 40%) a v entorhinálnej kôre (pamäťové centrum, pokles o 46%). Obnova pamäte a obnova zmien spôsobených Alzheimerovou chorobou naznačujú liečebný potenciál kofeínu v prípade zistenej Alzheimerovej choproby (J. Alzheimers Dis., roč. 17, 2009, s. 661-680).

ANTIOXIDAČNÝ ÚČINOK TRANSGÉNNYCH ANANÁSOV

Ananás ma niekoľko pozitívnych vlastností vrátane antioxidačnej aktivity. V práci zaoberajúcej sa porovnaním antioxidačných účinkov extraktov transgénnych a normálnych ananásov sa zistilo, že transgénne ananásy obsahovali vyššie koncentrácie kyseliny askorbovej a výrazne vyššiu koncentráciu flavon-3-olov. Všeobecne zo štúdie vyplynulo, že genetická transformácia nespôsobila pokles, skôr naopak, zvýšila antioxidačnú aktivitu v niektorých aspektoch. Zdá sa, že transformácia buniek rastliny spôsobila zmeny antioxidačnej aktivity zmenou chemickej štruktúry z hľadiska fenolov a flavonoidov. Keďže voľné radikály sa uplatňujú v etiológii niekoľkých ochorení človeka a mnoho antioxidantov sa považuje za potenciálne účinné látky pri ich liečbe, transgénne formy ananásu môžu mať kvôli antioxidačným účinkom značné využitie v zachovaní zdravia človeka (Food Chem. Toxicol., roč. 47, 2009, 2696-2702).

MARHUĽAMI PROTI TOXICITE ALKOHOLU V SEMENNÍKOCH

Alkohol je toxický pre tkanivo semenníka a jeho chronický príjem vedie k endokrinným aj reprodukčným poruchám. Vo fyziológii a toxikológii semenníka je významná tvorba voľných radikálov a peroxidácia lipidov. Proti oxidačnému stresu etanolu v semenníkoch potkanov sa skúmali možné ochranné účinky marhúľ. V skupine s podávaním alkoholu sa zistili ťažké histopatologické zmeny semenotvorných kanálikov a zárodočných buniek, atrofia a pokles počtu Sertoliho a Leydigových buniek. Zároveň sa znížila hladina indikátorov oxidačného stresu: superoxidázy, katalázy a glutation peroxidázy a zvýšila sa hladina malondialdehydu. Prídavok marhúľ do potravy znížilo tieto účinky alkoholu po 3 mesiacoch príjmu marhúľ a zmeny sa nepozorovali, ak sa potrava s prídavkom marhúľ skrmovala 6 mesiacov spolu s alkoholom. Najlepšie účinky sa dosiahli, ak sa podávali marhule pred podaním alkoholu. Antioxidanty marhúľ môžu byť účinné v prevencii poškodenia semenníkov etanolom, avšak sú potrebné ďalšie štúdie s hodnotením tkaniva a hladiny testosterónu u človeka (Food Chem. Toxicol., roč. 47, 2009, 2666–2672).

ANTIOXIDAČNÝ ÚČINOK ORLÍČKA OBYČAJNÉHO PROTI OLOVU

Oxidatívny stres sa považuje za možný mechanizmus toxického pôsobenia olova. Z tohto dôvodu sa venuje skúmaniu potenciálnych prirodzených antioxidantov veľká pozornosť. Antioxidačné účinky extraktu orlíčka obyčajného (Aquilegia vulgaris) sa zisťovali u potkanov po vyvolaní oxidatívneho stresu octanom olovnatým. Testované zvieratá prijímali extrakt orlíčka v množstve 100 mg/l v kombinácii s olovom v dávke 20 mg/l. Extrakt orlíčka sa podal súčasne, pred a po podaní olova. Výsledky ukázali, že extrakt samotný nevyvoláva žiadne významné zmeny v prírastkoch hmotnosti, príjme potravy, biochemických ukazovateľoch krvného séra a histologických obrazov pečene a obličiek. Zvyšovala sa však hladina glutatiónu. Na druhej strane octan olovnatý znižoval príjem potravy, prírastky hmotnosti a vyvolal oxidatívny stres, čo sa prejavilo významnými zmenami biochemických parametrov krvného séra a histologickej stavby pečene i obličiek a zvýšenou hladinou peroxidu lipidov a zníženou hladinou glutatiónu v pečeni. Extrakt orlíčka zlepšil histologický obraz pečene a obličiek, ako aj biochemické parametre séra na normálne hodnoty. Toto zlepšenie nastalo v skupine, kde sa aplikoval extrakt až po aplikácii olova (Food Chem. Toxicol., roč. 47, 2009, 2209–2215).

ANATOXÍN-A V DOPLNKOCH VÝŽIVY

Anatoxín-a je silný neurotoxín, ktorý tvorí niekoľko druhov cyanobaktérií. Tento alkaloid môže spôsobiť smrteľnú otravu a tento fakt sa stáva významnejší so vzrastajúcou popularitou doplnkov výživy s obsahom cyanobaktérií. Všeobecne ho obsahujú najčastejšie rod Spirulina a Aphanizomenon a ich príjem predstavuje potenciálnu cestu pre expozíciu anatoxínom-a v prípade nedostatočnej kontroly kvality. V štúdii, ktorá analyzovala 39 vzoriek potravín, sa ukázalo, že 3 vzorky obsahovali anatoxín-a v koncentráciách od 2,5 do 33 mikrogramov/g. Keďže je známy len jeden toxikologický parameter anatoxínu-a pre cicavcov, LC50 pre myši po intraperitoneálnom podaní je 250 mikrogramov/kg, nie je možné určiť presné zdravotné riziko spojené s potravinovými doplnkami pre človeka a zvieratá (Food Chem. Toxicol., roč. 47, 2009, 2189–2195).


Je kunt het zo gek niet verzinnen of LaunchPoker.com weet het je te vertellen over texas hold em. Ze hebben er alle texas hold em regels en weten precies waar je het beste texas hold em online spelen kunt. Ga er snel langs!
..PUBLIKÁCIE
Publikácie
Publikácie
Publikácie
Publikácie
Publikácie
Publikácie
..DATABÁZY - ODKAZY
Databázy
..PUBMED PubMed
..EXTOXNET Extoxnet
..TOXNET Toxnet
..FDA FDA
..U.S. DHHS U.S. DHHS
..NCTR NCTR
..NTP NTP
..REPROTOX Reprotox
..SOT Society of Toxicology
..SCIRUS Scirus
..U.S. EPA U.S. EPA
..ATSDR ATSDR
..AIPCS INCHEM AIPCS INCHEM
..ANIMALS IN RESEARCH Animals in Research
..TOXIKOLOGIE odkazy
Aditívne látky